A teljes megyére jellemző rossz gazdasági valamint foglalkoztatási helyzet községünkben is meghatározó.

Környezeti feltételeiből adódóan a település jellemzően mezőgazdasági jellegű, alacsony az ipari és iparszerű tevékenységek aránya.
A legfőbb megélhetési forrás a művelhető földterület termése és az állattartás lehetne, hiszen a jelentős nagyságú külterület átlagos termőértéke 22,5 Ak/ha, ami nemcsak megyei, hanem országos viszonylatban is kitűnő földminőséget jelent.
A mezőgazdasági tulajdonviszonyok és a földterület átrendeződése azonban a gazdasági teljesítmények csökkenésével járt, a növénytermesztés jelentős mértékben visszaesett.
A településen még megtalálható állattenyésztés a mezőgazdaság jelenlegi helyzetét tekintve egyre kevésbé biztosítja a lakosság megélhetését, így egyre kevesebben foglalkoznak állattartással.

Munkalehetőség az elmúlt években a térségi munkahelyek megszűnése miatt nemigen van.
Alkalmanként vállalkozók biztosítanak rövid idejű munkalehetőségeket, amelyek időlegesen valamelyest orvosolják a munkanélküliek nehéz helyzetét, de nem jelentenek hosszabb távú megoldást a munkanélküliség enyhítésére, hiszen a vállalkozók által foglalkoztatott személyek száma minimális.
Lehetőségek hiányában sok a lekötetlen munkaerő, s ez nem csak szociális, hanem mentálhigiénés károsodásokat illetve ebből eredően egészségi problémákat is okoz.

Jelenleg a regisztrált munkanélküliek száma kb. 300 fő, de a nem regisztrált, rendszerből kikerült személyek száma ennek többszöröse.
A munkanélküliek aránya évek óta meghaladja a megyei átlag kétszeresét, folyamatosan 25-30 % körül mozog.
Azok a személyek, akik kikerültek a rendszerből, kimerítették a munkanélküli járadék után folyósított jövedelempótló támogatás időtartamát. A rendszerből kikerültek, így a nyilvántartásokból is, és ahhoz, hogy visszakerülhessenek 200 nap munkaviszonyt kellene igazolniuk, amit a térségi foglalkoztatási helyzet ismeretében lehetetlen megoldani.
Az elhelyezkedési lehetőségeket nagyban befolyásolja, hogy a munkanélküliek nagy része csupán általános iskolai végzettséggel rendelkezik.

A település költségvetésében sajnos jelentős összeggel szerepelnek a különböző szociális ellátások, a jövedelemmel nem rendelkezők részére nyújtott segélyek, a jövedelempótló támogatás illetve a különféle eseti, átmeneti segélyek.
A lakosság jelentős része tehát inaktív jövedelmekből él, a létminimumhoz közeli vagy az alatti szinten.
Nehéz szociális helyzetük miatt ezek az emberek pusztán anyagi akadályoztatásuk miatt elhanyagolják egészségüket

© 2015 Kreatív-Webmester. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Please publish modules in offcanvas position.